Column Bertjan Smit: Suspense

Rabobank verlengt hoofdsponsorschap FC Klazienaveen Jeugd
19 mei 2020
Interview Edward Sabandar over Hoogeveen zaterdag
20 mei 2020

Column Bertjan Smit: Suspense

Er waren 29 minuten gespeeld in het Signal Iduna Park toen het moment kwam waar het hele stadion op zat te wachten: Haaland scoorde de 1-0. Wat volgde was de nieuwe werkelijkheid. Het was voetbal wat op dat moment alles ontbeerde wat voetbal nodig heeft. Haaland begon aan een loop langs de lege tribune. Wellicht hopend op een bierdouche van de Schalke supporters die er niet kwam. Net zo min de bejubeling vanuit de Gelbe wand. Geen OP hem springende ploeggenoten die de afronding uit de prima aanval wilden komen vieren. Een soort Afrikaans volksdansje diende als juichmoment. De speaker van dienst gooide er nog een muziekje uit, maar het Dortmund eins, Schalke null gevolgd door Danke en Bitte volgde evenmin. Surrealistisch? Nee, de naakte waarheid. Het is het kijken eigenlijk niet waard. TV-gelden zorgden ervoor dat men in Duitsland dus alweer begon. Het had ook net zo goed een nieuwe Netflix-serie kunnen zijn met de titel Who killed the ballboy?. Er zaten dus geen 80000 man. Straks vanaf 1 september zal dit ook het scenario zijn op de amateurvelden. Dat zullen wedstrijden zijn die normaliter niet bezocht zouden zijn door zoveel publiek, maar het geeft toch enig cachet. Het gaat worden zoals op de zondagmorgen van vroeger waar je in één lager elftal een wedstrijd speelde en de vaste clubsupporter zijn hond al uitlatend even een rondje sportpark maakte om alvast in de stemming voor de middag te komen en zodoende ook bij Bal op het Dak 3 belandde. Zijn hond bracht altijd redding door graag te willen doorlopen. Je kan er lacherig om doen, maar het is zoals voorzitter Roel Seele van Witteveense Boys’87 terecht opmerkte “als bijvoorbeeld de kantine niet open mag en er geen publiek bij mag hoe gaat mijn club dan de financiën rond maken?”. Publiek hoort bij een wedstrijd, de derde helft hoort bij een wedstrijd, de kantine hoort bij de wedstrijd. Het is onderdeel van ons sociaal leven. Publiek is ook motivator voor de spelers op het veld. Zonder zie je bij veel spelers minder geldingsdrang om er wat van te maken. Wedstrijden verliezen dus aan kwaliteit. Valt er dan helemaal niets aan te doen. Het kan, maar dan moet ik het oude idee van Graatje Hendriks uit de kast halen. Dan zie je vanaf 1 september buiten de windmolens om bij vele wedstrijden allemaal hoogwerkers om het sportpark staan met in elk bakje 1 supporter. Wildgroei dus. Nee, hopelijk valt er een verlichtende mouw aan te passen. Mocht  het nog niet zo zijn hoop ik dat men net zoals het voorstel bij de Eredivisie één journalist per webpagina aanwezig mag zijn bij een wedstrijd. Dan hoop ik er met mijn perskaart toch ergens bij te kunnen zijn.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord