Dames Willemsoord hunkeren naar competitievoetbal

Vv Ruinen zoekt trainer JO17-1
17 juni 2020
Interview Marc van Meel (vv Noordscheschut)
22 juni 2020

Dames Willemsoord hunkeren naar competitievoetbal

Trainer Joey de Smet wordt geflankeerd door Chantal Bergsma (links) en Chris Donker. Foto: Gerrie van der Hogen.

WILLEMSOORD – Ze zijn momenteel met elf speelsters, het damesteam van vv Willemsoord. Te weinig voor deelname aan de reguliere competitie, maar nuchter bekeken ook niet echt een royaal aantal speelsters voor de 7 tegen 7 competitie, mede vanwege zwangerschappen en wisselende diensten. Het afgelopen jaar is alleen maar getraind, is er geen wedstrijd gevoetbald. Daarom is de damestak op zoek naar versterking. ‘Liefst drie, als het effe kan vijf, zes nieuwe speelsters’, is de wens.

Hoog zijn de eisen niet: de nieuwelingen moeten over een goed humeur beschikken en van gezelligheid houden. ‘Maar toch met een bepaalde drive om te gaan voor en met het team’, zegt trainer Joey de Smet. Ervaring en talent zijn niet per se nodig, speelsters moeten wel minimaal 16 jaar zijn om mee te doen met dames volwassenen 7×7. Deze competitie wordt één keer per maand op de vrijdagavond gehouden, dat is tevens de trainingsavond. Wie komen wil is van harte welkom op sportpark de Boschkamp in het oude koloniedorp.

‘Gelijk verkocht’

Chris Donker en Chantal Brandsma komen allebei uit Wolvega, hebben totaal geen voetbalverleden en kwamen na een oproep op Facebook een jaar of drie geleden onafhankelijk van elkaar bij de groenwitten. Chris en Chantal: ‘We hebben een keertje meegetraind en zijn blijven plakken. Gelijk verkocht’. Chantal: ‘Wat opvalt is dat iedereen die één keer heeft meegetraind, is gebleven. Niemand haakte af. Het is hier ook gewoon hartstikke leuk’.

Chris: ‘Het is hier heel erg laagdrempelig. Het niveau en dus de drempel bij de voetbal in onze woonplaats is veel hoger dan hier. Ik kwam destijds net in Wolvega wonen, dit was een mooie stap om mensen om mij heen te leren kennen. We gingen wat drinken, spraken eens af. Dat maakte het leuk om dit te doen’. Chantal, die een verleden als paardrijdster heeft: ‘Paardrijden doe je natuurlijk heel veel alleen, ik sportte in Drachten en had daarom geen vriendengroep in Wolvega. Ik heb veel vriendinnen aan het voetbal hier overgehouden. Ik wist helemaal niks van voetbal. Speelden we een wedstrijd, zei ik: ik ga wel rennen en dan hoor ik wel wat ik moet doen. Ik volg de bal wel’.

Trainer Joey de Smet, die het team sinds het begin van dit seizoen onder zijn hoede heeft, hoort het allemaal glimlachend aan. ‘Het damesvoetbal heeft een

jaar stilgelegen, daarvoor heeft het twee jaar gedraaid’. Op zijn zestiende Joey al zijn eerste trainerscontract bij De Blesse en later via VHK, Olde Veste 2 en Oldemarkt kwam hij terug in Willemsoord waar hij opgroeide, ‘dus wat is er dan leuker dan dat je bij de plaatselijke voetbalvereniging ook weer aan de slag gaat?’

‘Ach’, zegt Chris Donker lachend, ‘zo lang hij naar ons luistert is het goed’.

De Smet: ‘Dit jaar zijn er drie dames bij gekomen, allen zonder voetbalverleden en die worden leuk opgepikt door de groep. Je ziet ze eigenlijk per week sprongen maken. Leuk om te zien dat de ervaren speelsters dat gelijk oppakken, er wordt gelijk een teamverband neergezet. Dat zie je echt niet overal’, is zijn ervaring, ‘en dat kenmerkt het dorpsvoetbal hier in Willemsoord’.

En als het onverhoopt niet lukt met extra speelsters? ‘Even diep ademhalen en dan doortrainen met het huidige groepje. Dan proberen we het volgend seizoen weer’. Wie geïnteresseerd is: dameswillemsoord@hotmail.com.

Door George Huisman

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord