Damesvoetbal sv Pesse slaat nieuwe weg in

Tjibbe Bruinsma: ‘We gaan voor de top 5 met Zwartemeerse Boys’
10 augustus 2020
Aan het woord: Danny Kiekebelt (vv Noordscheschut)
11 augustus 2020

Damesvoetbal sv Pesse slaat nieuwe weg in

“Verdwijnen damesvoetbal in Pesse wilden we niet laten gebeuren”

“Uit een telling van het bestuur bleek eind vorig seizoen dat het damesvoetbal bij onze club ten onder zou gaan. Er zouden nog maar zes dames overblijven. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken om dit te voorkomen en met succes”. Het zijn de woorden van Roy Schraa, één van de kartrekkers om het damesvoetbal bij SV Pesse te behouden.

Op een bloedhete zaterdagochtend werkten de dames onder leiding van trainer Stoffer-Remmelt Kats zich in het zweet. Aan motivatie dan ook geen gebrek bij de Pesser dames. Die onder toeziend oog van Schraa. “Vier jaar geleden heb ik samen met Stoffer-Remmelt ook de dames getraind. Dat liep toen goed. Toen we hoorden van de problemen om een dameselftal in de competitie te houden, raakte ons dat wel. Als echte clubmensen wilden het niet zover laten komen. Vandaar dat we er opnieuw zijn ingestapt. We doen dat samen met Daniël Nijemanting en Ingrid Strijker. Zij waren vorig seizoen ook al bij het elftal betrokken.”
Het in leven houden van het damesvoetbal ging niet zonder slag of stoot. “Na deze eerste gesprekken kwamen we uit op tien dames. We zijn toen in de regio gaan kijken naar geschikte aanvulling voor ons team. Dat heeft uiteindelijk tot een positief resultaat geleid, want er zijn zeven dames bijgekomen.”

Hype rond damesvoetbal
Ook elders in de regio is het bij clubs vaak lastig een dameselftal in de benen te houden. Dit komt niet helemaal overeen met de hype die er rond het damesvoetbal heerst. “Het heeft na de successen van het Nederlands vrouwenteam natuurlijk een enorme impuls gekregen. Ik denk echter dat we nu in een overgangsfase zitten. Bij de meisjes zie je een enorme groei. Daarboven vlakt het wat af. Ik verwacht echter dat dit tijdelijk is en dat de groei zich uiteindelijk ook bij de senioren voortzet.”
Het trainen van de dames vergt wel een iets ander aanpak. “Bij de mannen wordt er een fout gemaakt en dan wordt het snel weer vergeven en vergeten. De dames onthouden alles en daar blijft het lang doorsudderen. Over vier weken kunnen ze bij wijze van spreken nog terugkomen op een fout die we gemaakt hebben. Het maakt het er niet minder mooi op. Het is juist ontzettend leuk”, merkt Schraa glimlachend op.

Lering uit het verleden
De club zelf heeft lering getrokken uit het verleden. “Voorheen werd de jeugdopleiding heel erg belangrijk gevonden en dat blijft ook zo. De dames werden echter nog wel eens vergeten of achtergesteld. Dat heeft het bestuur ook erkend. Ze zien ons echt als een eerste elftal en zo worden we vanaf nu ook behandeld. Daarnaast zorgen we naast het voetballen ook voor de nodige activiteiten. Iets wat de binding onderling en met de club ten goede moet komen.”
Over de verwachtingen voor komend seizoen in de derde klasse is Schraa duidelijk. “Doelstellingen word je op afgerekend, dus praten we liever over ambitie. Wat dat betreft willen we eerst een hecht team smeden en daarmee hopen we ze hoog mogelijk in de middenmoot mee te doen. In 2023 willen we in de tweede klasse voetballen.”

Tekst + foto: Gerjo Stegeman

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord