Column Bertjan Smit: Ronald

Fotoverslag Zwartemeerse Boys – FC Klazienaveen
18 augustus 2020
Sc Roswinkel komt tekort tegen FC Ter Apel ’96
18 augustus 2020

Column Bertjan Smit: Ronald

Daar gaat ie dan. In januari liet hij de trein nog aan zich voorbij gaan. Terecht en dus logisch. Nu hij vanaf scratch kan beginnen bij Barça laat hij de kans niet lopen en stapt per omgaande op de Spain-express die hem naar zijn tweede grote liefde brengt. Koeman gaat dus voor zijn laatste stap en club in de trainerswereld. Ga er vanuit dat ook hij weet dat na zijn afscheid bij deze club, wanneer dat ook moge zijn, het gebeurd is met zijn carrière. Geen club of instantie die nog voor zijn clausules zal vallen? Dat de KNVB daar überhaupt mee akkoord is gegaan getuigt van de zwakke positie waarin men verkeerd. Bondscoach zijn is toch de heilige traal binnen het voetbal. Zeker als het bondscoach betreft van je eigen land. Ik zou het een grote eer vinden. Helemaal als je er succesvol mee bent zoals Ronald. Voortgekomen door spelers enthousiast te maken en ze laten geloven dat men het kan. Waarbij een snel geschreven Lodeweges-briefje hem ook hielp. Dat het de handel en wandel strategie binnen het hedendaagse voetbal is zal wel. Herenakkoorden zijn niks meer waard. Waar het probleem van de ene(Barça) is opgelost, begint die dus van de andere(KNVB). Wie wordt zijn opvolger? Zal Frank de Boer wel worden. Of loop ik nou te ver vooruit? De komende dagen zullen het leren. Ronald daarentegen gaat dus aan de slag bij de club waarvan de hou ik van-factoren hem zijn ingegeven door JC. Ook logisch. Er wacht hem een uitdagende baan, met zekerheid, want de club staat op dit moment gelijk aan het niveau van pak hem beet Real Sociedad. Voor Ronald betekent het dat hij daadkrachtige besluiten moet nemen en wat dus betekent dat grote namen moet sneuvelen. Nu moeten we niet doen alsof dat het einde van sommigen betekent. Wellicht hebben die ook een clausule in hun contract en pikken nog ergens een graantje mee. Maar dat hij het 10 jaar onbezoldigd laten van niet-doorselecteren drastisch moet veranderen is duidelijk. De vraag is dan ook waarom hij het succes in dop achter zich laat en kiest voor wederopbouw werk. Of stel ik mijzelf nu een retorische vraag? Denk het wel, want ik denk dat Ronald ook de clausule van zijn nu al voorbestemde opvolger kent. Zo is hij Xavi een stap voor en moet die grote successen die Ronald behaald nog maar overtreffen. Lukt hem dat dan kan zijn beeltenis naast die van JC op de Ramblas. Trainer en pupil weer verenigd. Tot het zo ver is hoeft zijn zaakwaarnemer Rob Janssen alleen maar de puntjes op de euro voor elkaar te krijgen, want een clausule voor een overstap naar een volgende job hoeft hij niet te bedingen. Dit is zijn laatste project en traject. Succes Ronald en kop dr veur. LATER

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord