Door de ogen van Bertjan Smit: vv Weerdinge – vv Westerwolde

Pesse vrouwen 1 wint moeizaam eerste competitie duel
21 september 2020
Westerwolde lijdt onverdiende nederlaag in en tegen Weerdinge
21 september 2020

Door de ogen van Bertjan Smit: vv Weerdinge – vv Westerwolde

Volgend jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat voetbalvereniging Weerdinge werd opgericht. In het canon van historische wedstrijden zal de wedstrijd van vandaag tegen Westerwolde geen plekje vinden dacht ik zo. Ondanks de 2-1 winst. Bij het 9 jaar jongere Westerwolde zal er waarschijnlijk geen kerstkaart gestuurd worden naar de scheidsrechter van dienst van vandaag de heer Gerald van Driel. Niet dat hij schuldig was aan de eindstand, want die had Westerwolde in het geheel aan zichzelf te danken. De trouwe supportersschare van de ploeg uit Vlagtwedde moest zich blij maken met het feit dat de herstart van buurman Veelerveen op een nog grotere deceptie uitliep.

Het duel in de derde klasse C begon iets later. De bezoekers begonnen om welke reden dan ook een klein kwartier voor het oorspronkelijke aanvangsuur met de warming-up. Gewoonte of niet scheids van Driel floot om 14:05 uur voor het begin. Weerdinge had veelvuldig balbezit en Westerwolde wou uit de omschakeling en het balverlies van Weerdinge toeslaan. Het leverde kwaliteitsarm voetbal op. Zo ondernam Sven Middel van de thuisploeg een 40 meter overbruggingsrun met als resultaat dat hij zijn breedtepass inleverde bij een middenvelder van Westerwolde. De ploeg van trainer Edwin Drenth had dan wel meer balbezit, maar behoudens drie identieke vrije trappen van aanvoerder Jaimy Wessels( die vast en zeker fan is van Ronaldo) kwamen ze niet in de buurt van voormalig Ter Apel keeper Rudy Bergman. Westerwolde had naarmate de eerste helft vorderde de controle over de wedstrijd en kon uit goed en wel de eerste keer voor de goal van de zwakke keeper Jari Lubbers de 0-1 maken. Alleen was de kans op vijf meter van de goal niet besteed aan de mee opgekomen Mark Geukes. Ongeveer vijf minuten later wou Frank Riks blijkbaar niet voor Geukes onderdoen, want ook zijn poging vanaf vijf meter ging er niet in. Zo was het vervolg van de eerste helft volledig voor Westerwolde. Iets waarvan de echte Westerwolder naast mij zichtbaar van genoot. Gehuld in Hawaii-shirt met een goed gebruind hoofd en prachtige zonnebril coachte hij, sprak de spelers moed in en hekelde vele beslissingen van van Driel. Heerlijk zo’n supporter. Het spel van Weerdinge had een bedenkelijk niveau. Spits Aaron Brinks was niet in goede doen en ook het opstellen van goed oud Evert Bos hielp niet. De Arjan Robben van Weerdinge hield het lichamelijk 45 minuten vol. Veel minuten toch, want hij had niks te duren van de Westerwoldse voorwaartsen. Die lieten hem alle tijd en vrijheid om te traag op te bouwen. Na 34 minuten een prima actie van Rene van der Laan. Hij draait prima weg bij linksback Jurrie Hilgenga en geeft een nog betere pass op de diepgaande Brian Kuiper. Diens controle is gelijk aan het niveau: ondermaats. Dus weg kans. Als Wessels vlak daarna een mogelijkheid voor Weerdinge verprutst zou je zeggen dat van Driel af zou fluiten bij 0-0. Niets was minder waar. Zo’n zes minuten voor de rust was van der Laan overgewaaid naar de linkerkant. Daar kapte hij de bal goed af en plaatste hem nog beter over de statische Lubbers heen in de verre bovenhoek. De 0-1 was een verdiend iets. Riks kreeg nog een kans door balverlies van Maikel Kroeze en Geukes kreeg nog geel. Dat was het voor de eerste helft die terecht eindigde op 0-1.

De tweede helft begon gelijk aan het einde van de eerste. Westerwolde had de overhand. De wissel van Patrick Lassche voor Bos moest zich nog uitwijzen, want er was direct een kopkansje uit een verre ingooi en ook de kans van van der Laan had beter gekund. Die werd prima vrijgespeeld, daarbij de buitenspelval omzeilend, door Merill Wakker. Binnenkant voet schoot hij naast. Niks aan de hand voor Westerwolde zou je denken. Waarvan kwam dan de ommezwaai?. Misschien omdat Kroeze een hele sterke tweede helft speelde, nadat hij nog even gezwaaid had naar vrouw en kind? Misschien, omdat Milos Oluic na de wissel eerste vanaf links speelde, maar langzamerhand weer op rechts ging spelen?. Daar lagen zowel de eerste als tweede helft ruimtes van Weerdinge tot aan Westerwolde. Of lag het er aan dat Brinks onderrugblessure voor een wissel zorgde die er aan toe droeg? Het viel meer en meer de kant van Weerdinge op. Het begon in de 56e minuut met de kans voor Wessels. Die kreeg een zeven minuten later weer een kans maar Bergman redde prima. Nadat Mahir Salaah Saalim een slechte imitatie bracht van een Klaus Fischer werd het 1-1. Kroeze veroverde uitstekend de bal en zette Oluic aan het werk. Diens voorzet werd door Lassche op waarde geschat en met volley in de verre hoek geschoten. Zo bevond Westerwolde zich van een uitstekende uitgangspositie naar “wat gebeurde ons nu”. Zoals al de gehele wedstrijd gebeurde kreeg je situaties die voor de één gevaarlijk was en voor de andere niet of die voor de één positief uitviel en voor de andere niet. Zeikballen beter gezegd. Daar had je aan van Driel een slechte, want die gaf kaarten voor praten, commentaar en wegtikken van de bal. Onnodige kaarten dus. Ook onnodig gefloten bij sommige situaties moet ik zeggen, want niet alles was iets en niet iets was alles. Zo kreeg Westerwolde zes minuten voor tijd een vrije trap toegewezen op rand zestien na een blijkbare overtreding van Middel. Het was niks, maar je zou net zien dat voormalig Ter Apel-speler Arjan Heidekamp de bal er in zou schieten. Maar net als bij de poging in de eerste helft lukte dat niet. Dit keer belandde de bal op de paal. Zo ging het heilige vuur er wel een beetje uit en zou een ieder naar huis zijn gegaan met een punt. Daar dacht Wessels blijkbaar anders over, want hij ondernam poging vier a la Ronaldo. Vol met de wreef schoot hij de bal uit een toegekende vrije trap in bovenhoek rechts van Bergman. Die had zich daarop heel slecht voorbereid. 2-1 dus. Van Driel liet nog volop naspelen en de ploeg van trainer Richard Streuding probeerde het met man en macht. Heidekamp was er nog het dichtst bij. Maar 5 meter bleek voor Westerwolde de gehele middag de makke. Zo won de thuisploeg ietwat fortuinlijk en was er voor de supporters van Westerwolde behalve de entree ook een terugreis die hoog aan was.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord