Sportclubs bedenken alternatieven voor het ontbreken van jeugdcompetities

Old Stars HZVV bestaan vijf jaar
20 november 2020
KNVB lanceert plan B: Blijven voetballen in tijden van corona
20 november 2020

Sportclubs bedenken alternatieven voor het ontbreken van jeugdcompetities

De Hoogeveense voetbalclubs zijn creatief in het bedenken van alternatieven voor het ontbreken van een jeugdcompetitie, zoals op de foto bij vv Hoogeveen. (foto: vv Hoogeveen)

Hoogeveen – In deze coronatijd liggen de sportcompetities stil, maar de jeugd onder 18 jaar mag wel sporten. Zij mogen echter niet in competitieverband sporten, maar sommige clubs  organiseren in het weekend allerlei alternatieven voor het gemis van jeugdcompetities. De sfeer is anders dan normaal, want de kantines zijn dicht en er mogen geen toeschouwers bij. De Hoogeveensche Courant nam zaterdag een kijkje bij enkele voetbalclubs en een volleybalclub in de gemeente Hoogeveen.

’s Morgens wordt er bij vv Hoogeveen getraind onder leiding van voetballers uit het eerste zaterdag- en eerste zondagelftal. ,,Tot de kerst blijven we sowieso twee keer in de week doortrainen en op zaterdag hebben we een extra ‘verplichte training’,” laat jeugdcoördinator Marco de Grip weten. Jeugdige voetballers op een verder leeg sportpark werken vijf oefeningen af. ,,Gemiddeld zijn zo’n honderd voetballers aanwezig. Alle oefeningen zijn gericht op techniek en met bal met als doel baas over de bal te worden. Ook worden op zaterdag onderlinge wedstrijden gespeeld, er zijn gezamenlijke trainingen en we houden onderlinge toernooien.” Op het complex zijn elf holes voetgolf uitgezet. ,,Ja, teams kunnen op de baan met veel hindernissen, zoals struiken, doelen en water, voetgolf spelen. Geef voetballers een bal en maak er een onderlinge competitie van en ze hebben plezier en als dan ook nog de bal in het water gaat, wordt het alleen maar leuker en moeilijker om een mooie score te behalen.” De extra trainingen op zaterdag worden volgens De Grip als zeer positief ervaren. ,,Ja, spelers, ouders en trainers vinden het leuk en we overwegen dan ook om de Moves&Skills volgend jaar terug te laten komen als extra trainingen. De voetballers hebben er plezier in en worden er beter door, dus een Win-win-situatie.”

Bij HZVV wordt er sinds de tweede coronagolf elke zaterdag van 8.30 uur tot 16.00 uur door alle jeugdteams gevoetbald. Het begint met Jo8 en eindigt met de oudere jeugd onder achttien jaar. In de meeste gevallen spelen drie teams een onderling toernooitje. Bij de ingang en verderop staan borden met de tekst: ‘Niemand hoeft hier corona op te lopen. Gebruik je gezonde verstand, denk om de 1,5 meter voor je eigen en andermans gezondheid.’ Bij de bekende klachten wordt de bezoeker geadviseerd huiswaarts te keren en zich te laten testen. Aan het begin van de middag spelen Jo13-1, Jo14-1 en Jo15-2 op veld 2 een onderling toernooi, waarbij elk team twee wedstrijden van een half uur speelt. De kantine is gesloten en er staan geen ouders aan de kant. ,,Je mist de gezelligheid wel,” zegt Glenn Dekker, trainer van Jo13-1. ,,Naast de trainingen door de week voetballen we elke zaterdag en dat is een welkome en zinvolle invulling van deze periode.” Een vader van een speler volgt de wedstrijden op de mr. Cramerweg achter de afrastering en komt net met zijn hoofd boven de  struiken uit. ,,Ik sta hier prima. Ik kan het hier goed zien,” lacht hij. De trainer van Jo15-2, Mark Wassens is blij dat de jeugd mag blijven voetballen. ,,Het houdt de jongens op een goede manier bezig. Het is natuurlijk anders dan competitievoetbal, maar hopelijk mogen we in januari 2021 weer competitie spelen. Dan zou je het verschil met clubs die dit niet doen misschien kunnen merken. Ik vind het wel vreemd dat 18- en 19-jarigen van de overheid wel mogen voetballen, maar van de gemeente Hoogeveen niet.” Wassens heeft nog wel een suggestie. ,,De jongens gaan gewoon naar school, dus waarom zouden we geen toernooien kunnen organiseren met De Weide en Hoogeveen. Dat lijkt me erg interessant voor de clubs.” Het spelen zonder publiek heeft volgens hem ook voordelen. ,,Er staan nu tenminste geen scouts van betaalde clubs langs de kant.”

Bij De Weide wordt er de hele zaterdag door jeugdteams gespeeld. ,,Voor de onderbouw is de groen/wit cup op poten gezet,” vertelt bestuurslid jeugdzaken Albert van Dijk. ,,Per leeftijdscategorie zijn alle spelers gemixed en zijn er teams geformeerd. Deze teams spelen een onderlinge competitie. Wij vinden het heel belangrijk dat we jeugdleden op zaterdag toch nog een vorm van voetbalwedstrijden kunnen aanbieden.” In de bovenbouw wordt elke week gekeken door trainers en leiders wat het programma op zaterdag is. ,,Zo zijn er onderlinge wedstrijden, soms 11 tegen 11 of 9 tegen 9. De trainers en leiders zijn heel creatief, want er is al een rugbyclinic geweest, een voetvolleybalochtend en een parcourstraining. De spelers vinden het heel fijn dat ze toch kunnen voetballen. Dat blijkt ook wel uit de opkomst, alle velden zijn op zaterdagmorgen bezet. Helaas mogen de 18-jarigen niet in groepsverband sporten. Dat betekent dat met de teams in de o19-selectie niet iedereen mee mag doen. Wij vinden dat heel lastig, maar we volgen in alles de richtlijnen van het RIVM en veiligheidsregio Drenthe.” De Weide-voorzitter Tjeerd de With geeft aan dat er volop contact is tussen de hoofd jeugdopleidingen van De Weide, HZVV en Hoogeveen. ,,Als het mag worden er zo snel mogelijk onderlinge wedstrijden georganiseerd tussen teams van de drie clubs.” 

Op het veld van sv Pesse is ’s middags de rust teruggekeerd. ,,Vanmorgen waren de velden vol met trainende jeugdteams,” zegt Derk Stevens, die net de auto wil instappen. ,,Ook de dames hebben in groepjes van twee getraind. Zaterdag wordt de wedstrijd Mo17-Jo15 gespeeld en volgens mij is dat de eerste keer. Ik ben deze periode met de bouw van nieuwe kleedkamers bezig en wat dat betreft komt het eigenlijk wel goed uit dat er niet gevoetbald wordt.”
Het complex van sc Elim ligt er verlaten bij. ,,Er wordt vandaag bij ons niet gevoetbald,” legt voorzitter Jacqueline Winkel uit. ,,Woensdag was er een wedstrijd tussen Jo13 en Jo15. Wij trainen alleen volgens het bestaande schema. Vanaf 2 december speelt de jeugd één avond per week in de zaal.” Ook de sportcomplexen van Hollandscheveld en Noordscheschut hebben deze zaterdagmiddag een onwerkelijke aanblik. Er heerst een volledige stilte.

Volleybalclub Olhaco speelt al weken geen wedstrijden meer in sporthal Trasselt en beperkt zich tot trainen door de week voor alleen de jeugd onder achttien jaar. Er is een speciaal trainingsschema gemaakt in verband met corona. Zo trainen dames uit Dames 1, 2 en 3 die jonger zijn dan 18 jaar samen, onder leiding van Marcel Veldscholten. De speelsters, die ouder zijn dan achttien trainen individueel thuis. ,,De trainingen van de jeugd verlopen naar tevredenheid,” stelt voorzitter Arnold Heerts. ,,Men wil natuurlijk graag competitiewedstrijden spelen, maar dat zit er nog niet in. Wij hopen dat leden van achttien jaar en ouder ook weer snel mogen trainen. Dat het nu niet kan is jammer, maar we moeten nog zeker een tijd voorzichtig zijn.”   

Tekst: Reinier de Boer      

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord