Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, bezoekt vv De Weide

VV Ruinen zoekt nieuwe hoofdtrainer
3 december 2020
Sportverzorger Tonny Hulleman drie jaar langer bij VV Hoogeveen
4 december 2020

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, bezoekt vv De Weide

Jetta Klijnsma (midden) sprak met penningmeester Hans Meinardi (links) en voorzitter Tjeerd de With bij vv De Weide (foto: Reinier de Boer)

De commisaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma bezoekt momenteel allerlei instanties, bedrijven en verenigingen in Drenthe om te horen wat de gevolgen zijn van corona. Ze bracht onlangs een werkbezoek aan voetbalvereniging De Weide in Hoogeveen en sprak ze met voorzitter Tjeerd de With en penningmeester Hans Meinardi. Ze toonde zich verheugd over de initiatieven van de club en prees het sportcomplex. ,,Toen ik in Hoogeveen woonde, was dit gebied nog een weiland.” 

De With en Meinardi geven aan dat er door corona nauwelijks opzeggingen zijn geweest. ,,We zijn blij dat de meeste leden en sponsors ons trouw blijven. Wat we wel lastig vonden was om de 1,5 meter regel in de kantine aan het eind van de middag te handhaven. Jongeren mogen gelukkig blijven voetballen, maar we moeten het hek op slot doen en dat voelt niet goed.” Jetta Klijnsma benadrukt dat de 1,5 meter essentieel is. ,,De besmettingscijfers gaan weer omhoog. We moeten kijken wat er wel kan, we moeten er verstandig mee omgaan.” De Weide probeert binding door verbinding te realiseren. Zo zijn er filmpjes gemaakt en is een digitale ledenvergadering gehouden, die via de computer door 45 leden werd gevolgd. De kantine-inkomsten vallen weg, maar er zijn enkele acties op touw gezet. ,,Een deel van onze voorraad is door een winkelier gekocht. Een ander deel is door leden gekocht, die de producten namens De Weide aan de Voedselbank gaven. Ook houden sponsors een kerstpakkettenactie.” Klijnsma noemt deze initiatieven ‘zeer inventief’.

‘Ik vind vv De Weide zeer inventief’

De geboren Hoogeveense is blij te horen dat wat betreft coronamaatregelen de drie Hoogeveense voetbalclubs samen optrekken. ,,We bespreken op dit gebied veel met elkaar, zodat we dezelfde maatregelen nemen. We wisselen ideeën met elkaar uit. Zodra het mag, gaan we onderlinge jeugdwedstrijden organiseren. Ook vergoedingen worden op elkaar afgestemd. We hebben een groepsapp,” zegt Meinardi. ,,Mooi dat jullie elkaars expertise met elkaar delen,” reageert Klijnsma. De twee bestuursleden noemen daarna enkele ontwikkelingen binnen de club. Sinds een jaar heeft de club een vrijwilligersbeleid, waarbij elk lid verplicht is taken te verrichten. ,,Betekent dat ook dat leden geroyeerd worden als daar niet aan voldaan wordt?” wil Klijnsma weten. Het antwoord daarop is nee. ,,Je kunt bij een club voetballen, maar er mag dan ook wel verwacht worden dat je je ook op een andere manier inzet voor de club. Het bestuur mag daarbij best een appèl doen op de leden,” vindt zij. Ook juicht ze het toe dat er bij De Weide voor ouders, die moeite hebben met de betaling van het lidmaatschap, een oplossing wordt gezocht. ,,Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen.” In dat kader is Klijnsma blij verrast met de samenwerking tussen De Weide en zorgorganisatie Ambiq uit Hoogeveen. Jongeren met een licht verstandelijke beperking voeren als dagbesteding werkzaamheden uit bij de voetbalclub. ,,Ze voelen zich daardoor serieus genomen. Die mensen horen er ook bij, jullie willen er voor iedereen zijn. Het gaat bij jullie niet alleen om voetbal, maar de club betrekt de hele samenleving erbij. Daar word ik vrolijk van, iedereen hoort erbij.” De With en Meinardi zijn benieuwd in hoeverre de provincie iets voor sportclubs kan betekenen. ,,Het is niet de taak van de provincie te investeren in sportclubs. Aangezien wij verbinding hoog in het vaandel hebben staan, gaan wij wel kijken of we bepaalde zaken kunnen stimuleren,” laat Klijnsma weten. De Weide is de eerste voetbalclub die Klijnsma bezoekt, maar er volgen meer. ,,Het blijft hier niet bij, ik blijf dit doen, want op deze manier leer ik de Drenten kennen en zij mij. Op de site van de provincie Drenthe (tip de commissaris) kan iedereen mij tips geven. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld speciale evenementen. Ik heb al veel tips gehad.” Na een uur vertrekt de commissaris van de Koning. De With en Meinardi hebben grote waardering voor haar bezoek. ,,In het kader van binding vinden we het heel goed dat ze deze bezoeken aflegt. Je merkt oprechte belangstelling en ze is meelevend.”

Tekst: Reinier de Boer        

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord