Marc van Meel: ‘Met eigen jongens in de hoofdklasse’

Bas Nibbelke en HOC verlengen opnieuw de samenwerking
23 december 2020
Bangura en Kroezen langer bij Hoogeveen
23 december 2020

Marc van Meel: ‘Met eigen jongens in de hoofdklasse’

Marc van Meel coachend langs de lijn. (Foto: Martin Schonewille fotografie)

Afgelopen seizoen promoveerde vv Noordscheschut voor het eerst in haar geschiedenis naar de hoofdklasse. En mooie prestatie waar trainer Marc van Meel enorm trots op is. ‘We weten dat het een pittig jaar zal worden, maar toch kijken we enorm uit om wedstrijden op niveau te mogen spelen.’ Wie is Marc van Meel en waarom past vv Noordscheschut juist zo goed bij hem? FC12 Magazine zocht hem op in zijn woonplaats Groningen.

Als speler maakte hij zijn minuten voor GRC. Tot zijn 21ste speelde hij voor de vereniging waar zijn vader inmiddels erelid is. Van Meel: ‘Tijdens mijn studie op de CIOS had ik de mogelijkheid om de trainersopleiding TC3 en TC2 te volgen. Ik heb geluk gehad dat Foppe de Haan mijn docent was. Foppe heeft mij toen benaderd om ook TC1 te gaan volgen. Op mijn 21ste heb ik mijn diploma gehaald. In dat jaar heb ik ook stage mogen lopen bij FC Groningen.’

Op naar Qatar
Zijn trainerscarrière begon bij GVAV Rapiditas en via BV Veendam, Be Quick 1887, Knickerbockers en GRC kwam van Meel in Qatar bij Al Ahli terecht. ‘Ruud Dokter was trainer in de periode dat ik voor FC Groningen werkte, trainer bij de club. Ik had weleens laten vallen dat ik openstond voor een avontuur. Op de vraag of ik als jeugdtrainer in Qatar aan de slag wilde hoefde ik niet lang na te denken. Mijn kinderen waren nog klein, dus het was op dat moment een goed moment om de stap te maken. Ik heb er een mooie tijd gehad, maar de onzekerheid om een vaste baan te krijgen, zorgde er wel voor dat we uiteindelijk toch terugkeerden naar Nederland.’

Sinds 2018-2019 is van Meel (46) hoofdtrainer van vv Noordscheschut. Een vereniging die, volgens hem, belangrijk is voor het dorp. ‘Van de ruim tweeduizend inwoners zijn zeshonderd mensen lid van de club. Het is een warme, betrokken vereniging met een fanatieke aanhang. Zowel thuis als uit worden we gevolgd. Het voetbal leeft er enorm en ik voel me, mede door de prestaties van het afgelopen jaar, erg prettig bij deze vereniging. Ik voel me er thuis.’ De inwoner van Groningen is getrouwd en vader van drie jongens. In het dagelijks leven combineert hij het trainersvak met een baan als LO-docent in het voortgezet onderwijs.

Nooit-opgeven-mentaliteit
Het seizoen is al even bezig. Van Meel geniet volop van het niveau in de
hoofdklasse. ‘Van tevoren wisten de jongens wat ze te wachten stond. We hebben ook gezegd dat het een zwaar seizoen zou kunnen worden waarin wij veelal niet aan de bal zouden zijn. Individueel werken we keihard,
maar ook als team knappen we het werk voor elkaar op. We kunnen de tegenstander onder druk zetten en het duel aangaan. Met de nooit-opgeven-mentaliteit geloven we iedere wedstrijd weer in een goed resultaat. We spelen tegen veel voetballende ploegen, wij hebben ook andere talenten waar we van moeten profiteren. Ons doel is om in de hoofdklasse te blijven. We moeten vooral hard werken en gaan genieten van de sfeer en ambiance. Als de jongens het geloof krijgen om ervoor te gaan, liggen er zeker mogelijkheden voor ons.’

Eigen jongens
De selectie van vv Noordscheschut speelt met eigen jongens in de hoofdklasse. ‘We betalen geen vergoeding aan spelers. Iedereen betaalt zijn contributie. Daarentegen zijn de randvoorwaarden erg goed geregeld bij de
club. Daar hoeven we ons geen moment zorgen om te maken. Naast het eerste elftal is van Meel verantwoordelijk voor de JO19, JO17, JO15 en begeleidt hij de trainers. Hij probeert iedere week een avond beschikbaar
te zijn om de verrichtingen van deze teams te volgen.

Hard werken, maar ook genieten van de sfeer en ambiance

in de hoofdklasse.

Terrorwheel
De afwisseling in oefenvormen en het hoge tempo op de training is iets dat bij van Meel past. ‘Je ziet dat jongens het naar hun zin hebben. De intensiteit ligt hoog. Is een oefening af, dan staat de volgende al klaar. Het tempo ligt hoog en dit helpt ook om de ploeg topfit te houden. De bal moet altijd rollen ik eis ook kwaliteit van mijn team.’ Van Meel werkt met een puntensysteem. ‘Tijdens elke training kunnen deze verdiend worden door bijvoorbeeld een partij te winnen. Halerwege maken we de balans op en aan het eind van het seizoen krijgt de winnaar een leuke prijs. Dit brengt ook de strijd onderling en de beleving naar een hoger niveau.’ Daarnaast wordt de discipline ook op een leuke manier aangepakt. ‘We hebben
het terrorwheel ontworpen. Hierop staan allerlei ‘straffen’ die spelers
moeten uitvoeren wanneer ze zich niet aan afspraken houden. Hierbij valt te denken aan het niet dragen van de juiste kleding of te laat komen.
Krijg je een strafpunt, dan mag je na afloop van een thuiswedstrijd,
onder toeziend oog van de supporters, draaien aan het rad.’

Luisteren
Van Meel is van mening dat een trainer flexibel moet zijn en goed moet
luisteren naar de groep. ‘Kijk naar wat de groep leuk vindt en stimuleer
dit. Denk niet zomaar dat je na een paar keer trainen alles voor elkaar
hebt. Ga uit van de kracht van de groep en durf op een hoger niveau
te acteren. Zorg dat je de vereniging en de mensen kent en heb veel
waardering voor alle vrijwilligers. Daarnaast is het werken met punten
ook iets waarvan ik denk dat veel trainers hier voordeel uit kunnen
halen.’

Tekst: Peter Möhlmann
Foto: Martin Schonewille fotografie

Dit item is afkomstig uit het FC12 Magazine editie najaar 2020.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord