Rookbommen en fakkels voor vrouwen SVBC

Column Robert Seinen: Paars
28 december 2020
Woensdag Eindejaarsavond Hoogeveen TV
29 december 2020

Rookbommen en fakkels voor vrouwen SVBC

foto: FC12 Magazine

Het vrouwenvoetbal zit al enige jaren in de lift. Ook in Barger-
Compascuum – in de volksmond Compas genoemd – is dit het geval. Inmiddels heeft het vrouwenteam van vv SVBC een vaste aanhang die hen wekelijks volgt en zelfs sfeeracties organiseert. Tijd om in gesprek te gaan met een waar vriendinnenelftal waar plezier boven prestatie staat.

Malou Bijl (21, links op de foto) was amper vier jaar toen ze zich aanmeldde
bij SVBC. ‘Mijn hele familie voetbalde en van jongs af aan was ik bijna iedere dag al op het voetbalveld te vinden.’ Danique Heijne (21) vult aan: ‘Eigenlijk vond ik het wel sneu dat Malou het enige meisje was dat tussen de jongens voetbalde. Ik heb me toen ook maar aangemeld.’ Harry Bijl is een bekende binnen de vereniging. Na jarenlang in het eerste elftal te hebben gespeeld is hij sinds vijf jaar leider van de vrouwen 1.

Eigen dorp
‘Op dit moment zijn 17 dames in de leeftijd van 15 tot en met 42 jaar lid van de vereniging’, vertelt Harry Bijl. ‘Toch is het lastig om iedere week een elftal het veld op te sturen. Veel dames werken in de zorg of horeca en hierdoor zijn we genoodzaakt om regelmatig gebruik te maken van meiden uit de JO15.’ De meeste vrouwen uit ons elftal komen uit eigen dorp. Sommigen wonen nu elders, maar kiezen er bewust voor om op Compas te blijven voetballen om zo de binding met het dorp te behouden.

Vriendinnenelftal
‘Af en toe mag het wel iets serieuzer, maar het is gewoon erg gezellig’, aldus Malou Bijl. ‘Voor de wedstrijd hebben we muziek in de kleedkamer en hebben we grote lol met elkaar. We zijn echt een vriendinnenelftal. Danique Heijne is het daarmee eens: ‘Daarnaast hebben we ook regelmatig
feestjes in de kantine en gaan we na de wedstrijd vaak met elkaar op stap.’

UC Ultra Compas
Steevast staat de vaste aanhang ‘UC Ultra Compas’ bij iedere wedstrijd
langs de lijn om hun dames aan te moedigen. Danique Heijne: ‘Ze hebben
zelfs een mooi spandoek gemaakt en af en toe bedenken ze ook sfeeracties
met rookbommen of fakkels.’ Mooi seizoen Vorig jaar stond het vrouwenelftal tweede in de competitie toen deze abrupt werd afgebroken. ‘Dit jaar is alles anders. We gaan voor de top vijf, maar hebben met drie nieuwe tegenstanders in de competitie te maken waar we nog niet eerder tegen hebben gespeeld. We proberen iedere wedstrijd te winnen, maar niet ten koste van alles. ‘Plezier staat boven prestatie’, aldus Harry Bijl. ‘Toch denk ik dat, als we voltallig blijven, we een mooi seizoen tegemoet gaan!’

Vlak na dit interview werd het amateurvoetbal wederom stilgelegd…

Dit item is onderdeel van het FC12 Magazine dat begin december is verschenen. Meer lezen? Kijk hier.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord