SC Angelslo doneert kleding aan Gambia!

Sportboxx Regio Cup Zuidoost-Drenthe zoekt scheidsrechters
6 april 2021
Deelnemersveld Sportboxx Regio Cup 2021 bekend!
7 april 2021

SC Angelslo doneert kleding aan Gambia!

Sc Angelslo doneert haar shirts aan Gambia. (Foto: Sc. Angelslo)

In de afgelopen periode hebben wij als club de “voetbalvrije” periode aangegrepen om de voorraadkasten eens flink op te ruimen en uit te zoeken. Zo vonden wij, ver weggestopt in diverse kasten en dozen, nog heel wat oude kleding bij onze vereniging. Na overleg met de kledingcommissie (o.l.v. Bertus Olde Benneker) zijn wij in contact gebracht met de zussen Johanna Rieks en Jannie Harm. Twee dames die zelfstandig en vrijwillig, zonder de steun van een stichting, spullen inzamelen voor minder bedeelden in Gambia. Naast  het verzamelen van onder andere kleding, schoenen, speelgoed en knuffels voor de lokale bevolking proberen de dames ook het lokale ziekenhuis te voorzien van verband, medicatie, pampers, handdoeken en overige zaken.

In het verleden hebben de dames al eens oude tenues van SC Angelslo naar Gambia verscheept. Dat dit een hele onderneming is blijkt wel uit hun vele verhalen. Alles wordt zorgvuldig uitgezocht en zoveel mogelijk ingepakt in bananendozen of tassen. Deze dozen en tassen worden verzameld bij “Bennie helpt Gambia” te Coevorden. Vanuit Drenthe vertrekt vervolgens een zeecontainer naar Rotterdam om verscheept te worden naar Afrika. Het duurt gemiddeld 6 weken voordat het in de haven van Banjul, de hoofdstad van Gambia, aankomt. Aldaar heeft “Bennie helpt Gambia” een eigen loods om de spullen in op te slaan. Alle dozen en tassen zijn voorzien van nummers en deze worden bij aankomst in Gambia aan Johanna en Jannie doorgegeven. Vervolgens nemen zij contact op met hun relaties in Gambia om te vertellen dat de spullen kunnen worden opgehaald. De dames zorgen er tevens voor dat alles op de juiste plaats en bij de juiste instantie of familie terecht komt.

Eén keer per jaar gaan Johanna en Jannie zelf ook voor ongeveer een maand naar Gambia en combineren dan hun grootste hobby, het helpen van de lokale bevolking, met een beetje vakantie. Zodra de dames in Gambia aankomen huren zij een busje om direct naar de loods van “Bennie helpt Gambia” te rijden. Hier halen ze alle dozen en tassen op met hun namen erop, zodat ze deze zelf vanuit hun verblijf in het Badala Park te Kotu kunnen rondbrengen. De periode die volgt zijn Johanna & Jannie druk met het langsbrengen en afgeven van spullen aan (ondertussen bevriende) families, instanties, ziekenhuizen en scholen. Overal worden ze hartelijk en enthousiast ontvangen en is het uitdelen een klein feestje. De teams die de voetbalkleding mogen ontvangen spelen over het algemeen direct een wedstrijdje in hun ‘nieuwe’ tenues voor de vrijgevige dames. Maar ook de mensen die langs de straat proberen iets te verkopen, zoals pinda’s of theebladeren, worden niet vergeten. Op hun hotelkamer stellen de dames zelf tasjes samen met onder andere kleding (voor groot en klein) en wat speelgoed. Deze tasjes worden aan de mensen langs de straten gegeven.

Naast deze toch al fantastische inzet kan het wel eens voorkomen dat de lokale bevolking behoefte heeft aan andere zaken, zoals medische hulp. Ook hier schieten de twee vrouwen waar mogelijk financieel een beetje bij, waardoor bepaalde onderzoeken gedaan kunnen worden of juist essentiële zaken kunnen worden afgemaakt. Al met al zijn Johanna en Jannie dan ook oprecht mensen die van Gambia en hun bevolking zijn gaan houden en ik kan me zo voorstellen dat dit wederzijds is.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord