HZVV geeft jeugd een kans bij eerste elftal

Romin Ahmadi komend seizoen bij Sparta Enschede
7 april 2021
SJO FC Meerdijk JO17 zoekt trainer
8 april 2021

HZVV geeft jeugd een kans bij eerste elftal

Guus Sijtsma is een van de jeugdspelers die een kans krijgt bij HZVV. (Foto: HZVV)

Guus Sijtsma (foto) en Maurice Tinholt maken komend seizoen deel uit van de eerste selectie van zaterdaghoofdklasser HZVV uit Hoogeveen. Beide spelers komen over van de JO19-1 en krijgen van de club de kans zich verder te ontwikkelen bij de hoofdmacht.

‘We hebben doorgeselecteerd en gerichte keuzes gemaakt richting eerste selectie’, zegt bestuurslid technische zaken Frank Strijker. ‘Onze jeugdopleiding heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt en daar plukken we de vruchten van. Met het doorschuiven van Guus en Maurice willen we een signaal afgeven naar onze talenten: er liggen zeker kansen. We willen ze helpen bij hun verdere ontwikkeling, want uiteindelijk gaat het erom dat ze beter worden.’

HJO Jeffry Snijder is blij dat de club zo nadrukkelijk in de jeugd investeert. Het feit dat HZVV als eerste club in Drenthe de certificering van regionale jeugdopleiding van de KNVB heeft gekregen, is een bevestiging van de toegenomen professionalisering. Het stemt Snijder tevreden, maar het is slechts het begin. ‘Het kan altijd beter en daar werken we hard aan.’

Het vervoegd doorschuiven van Maurice Tinholt naar de senioren juicht hij toe, evenals het opnemen van Guus Sijtsma in de eerste selectie. ‘Guus is een talentvolle jongen, sterk aan de bal. Een creatieve speler. In verdedigend opzicht moet hij nog stappen zetten en zakelijker worden.’

Snijder roemt Maurice Tinholt vooral om zijn scorend vermogen. ‘Hij is een spits met veel potentie, echt een speler die heel gemakkelijk scoort.’

Guus Sijtsma (18) ziet zijn eerste seizoen bij de A-selectie vooral als een leerjaar. ‘Ik vind het mooi dat ik erbij zit.’ De middenvelder herkent zich in het door Jeffry Snijder genoemde verbeterpunt. ‘Daarom is het belangrijk dat ik conditioneel sterker word en meer inhoud krijg. Ik miste soms een uitdaging en die krijg ik straks bij het eerste natuurlijk wel.’ Hij is ambitieus, maar ook reëel. ‘Als ik een paar minuten mag meedoen in mijn eerste seizoen, is dat al mooi meegenomen.’

Zijn 17-jarige teamgenoot Maurice Tinholt, die via JVZ en FC Emmen bij HZVV is gekomen, beseft ook dat een basisplaats niet direct voor het grijpen ligt. ‘Maar ik ga mijn best doen om mij te laten zien en hoop natuurlijk zoveel mogelijk minuten te mogen maken.’ Hij kent zijn kwaliteiten en wil werken aan het ‘meevoetballende deel’. Maurice: ‘Als aanspeelpunt wil ik graag sterker worden.’

Guus en Maurice zeggen allebei het geduld te hebben dat nodig is om uit te groeien tot een vaste waarde in de hoofdmacht. Eerst investeren, dan oogsten. Met die instelling melden ze zich straks op de eerste training van HZVV 1. 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord