Door de ogen van Bertjan Smit: vv Valthermond – vv SVBO

Tiental SCN wint vrij eenvoudig van SC Angelslo
12 september 2021
Fotoverslag De Weide VR1 – ACV VR 1
12 september 2021

Door de ogen van Bertjan Smit: vv Valthermond – vv SVBO

Voetbal kan echt wel mooi zijn. Daarvoor heb je een paar ingrediënten nodig. Een prima grasmat, twee ploegen die volle bak aanval willen spelen en een goede scheids. Om op het laatste ingrediënt door te gaan en daarmee alle azijnpissers die altijd door de clubbril naar de persoon kijken te ontmoedigen om Stefan Aalders af te kraken. Hij was mede verantwoordelijk voor het tempo waarin de wedstrijd zich afspeelde. Liet daar waar het kon doorgaan en floot als nog wanneer het echt nodig was. De gele kaarten voor Dion van der Laan van Valthermond en die van Jelmer Scholtens en Twan Berends van SVBO waren prima beslissingen. Was ik wat vergeten? Oh ja, het ging tussen Valthermond en SVBO en eindigde in een prachtige 1-1.

De wedstrijd begon met een mooie minuut stilte wegens het overlijden van Trijnus Luik. Een echte Valthermond supporter is heengegaan. Vanaf het eerste fluitsignaal van Aalders ging alles op de aanval. Complimenten aan Louis van de Vlag(Kenny Koning was wegens persoonlijke redenen afwezig) van Valthermond en Marc Hegeman van SVBO. Kein geloel, voetbal spelen en volle bak vooruit. Zo geschiedde. Beide ploegen speelden in een 4-3-3 waar ze bij Valthermond vanaf het middenveld de buitenspelers aansloten en bij SVBO ze er al stonden. Bij SVBO is clubhopper en voormalig Valthermond speler Maurice Kampman nog niet speelgerechtigd en voor ex-Valthermond speler Damy van der Velde is het nog maar de vraag of hij dit seizoen nog in actie komt. Ook Joost Schrik, de keeper, was vorig seizoen bij Valthermond actief. Rancune was er niet. Ook overbodig natuurlijk. De éérste mogelijkheid was voor Erik Jan Veerbeek van de thuisploeg. Milan Draijer speelde hem hem, met de rug naar de goal, aan in de vijf-meter. Het werd Veerbeek technisch te veel. Andere kant was er voor Ronald Gerdes de kans om vanaf randje 16 binnen te schieten. Zijn schot werd geblokt. Zo ging het volgens Volendams gebruik heen en weer. Zoals gezegd speelde SVBO met een directe 4-3-3, maar dan is het wel makkelijker als de rechtsbuiten ingetrapt staat en niet zoals Quentin Brands in het begin vaak deed met de rug naar de goal stond. De ploeg uit Barger-oosterveld kan via Emiel Seigers na 20 minuten de score openen, maar voetenvooruit-keeper Noah Sahetapy redt. Éénzelfde situatie een paar minuten later nadat Seigers de buitenspelval ontliep, met hetzelfde resultaat. Bij balbezit hebben beide ploegen moeite om via het middenveld tot aanval te komen. Vaak is het buitenom en lange bal op lopende mensen. Die zijn er gelukkig en zo blijft het plezierig om naar te kijken. Zoals blijft er altijd voor mijn kritisch oog en oor wel wat te zien en te horen. Zoals de leidinggevende Mike Wilts in de laatste linie van de thuisclub. Hij memoreerde dat er teveel en te snel balverlies werd geleden. Toen hij zelf een pass verkeerd inspeelde pareerde hij dat met “wil jij de bal niet hebben”. Ja, zo kan het ook. Voor rust is er nog een poging met links van Rick Schlimback en de grootste kans is voor Brands. Een Kaag/Rutte moment tussen aanvoerder Tom Meijers en Thom Bakker wordt door zelfzuchtigheid van Brands onbenut gelaten. Zo gaat de 60/40 helft op 0-0 naar binnen. Net als ik.

Het begin van de tweede helft is voor de SVBO. Seigers begint nu vanaf links en dat betaald zich uit. Volgens een supporter kon zelfs Arie Lubbers zien dat voorafgaand aan de 0-1 het al geen buitenspel was, was dat bij de voorsprong zeker niet het geval. Over rechts en via Scholtens en Davy Wessels staat Seigers goed gepositioneerd bij de tweede paal om het vonnis te voltrekken. De controle is bij de ploeg van Hegeman. Is dit dan het moment dat het verschil in speelklasse zich laat zien? Net op het moment dat ik daar aan denk valt de 1-1. Schlimback geeft vanaf rechts een voorzet die door Jesper de Graaf wordt binnengekopt. Scholtens liet zich hierbij te makkelijk aftroeven. Vlak daarna is er weer een goede mogelijkheid voor de thuisploeg alleen loopt Dion van der Laan te ver richting tweede paal ipv de zestien meter aan te houden. Direct daarna heeft de Stefan Petterson 2.0, Draijer na mistasten van René Wolbers een 1 op 1 situatie met Schrik maar hij faalt. Het tempo vergt veel bij de spelers en dan gaan die automatisch op zoek naar een zondebok. Die zoeken spelers altijd bij de man in zwart. Geheel ten onrechte deze wedstrijd, want de vele oeh’s en aah’s door de spelers kwamen vooral doordat spelers die hun eigen lichaam niet kennen dingen gaan doen die daar niet bij passen. Zo wordt er gevraagd aan SVBO om de bal uit te schieten, omdat Dion van der Laan geblesseerd zou zijn. Waarom moet SVBO dit doen terwijl er eigenlijk niets aan de hand is? Scheidsrechter Aalders leidde alles in goede banen ook al heeft hij met clubgrensrechters te maken.

De wedstrijd eindigt bij 1-1. Een resultaat waar elke supporter van Valthermond en elke supporter van SVBO hoe roze de bril ook mag zijn het mee eens kan zijn. Ik als neutrale supporter ook. Moge dit de opmaat zijn voor alle resterende wedstrijden dit seizoen zet ik bij deze alvast een krabbel.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord