Door de ogen van Bertjan Smit: Weerdinge – Westerwolde

Hoogeveen TV – samenvatting en reacties Hoogeveen – De Zouaven
18 oktober 2021
Schoonebeek rekent af met angstgegner DSC 65
18 oktober 2021

Door de ogen van Bertjan Smit: Weerdinge – Westerwolde

Op welke weegschaal zal het meeste gewicht hebben gelegen na afloop van deze wedstrijd? Op die van teleurstelling bij de thuisclub of op die van opluchting van de bezoekers. Er zal wel een soort van balans zijn. Net zoals de eindstand van de wedstrijd. Die eindigde middels een zware tweede helft in 2-2.

Op 20 september van het jaar 2020 was destijds die uitvoering de laatste wedstrijd voordat de coronastop werd ingevoerd. Toen won de thuisclub fortuinlijk met 2-1. Westerwolde was met gepaste trots de nummer twee van de ranglijst voorafgaand aan deze editie. Weerdinge daarentegen bevond zich in de onderste regionen. De thuisploeg heeft een jasje uitgedaan, want het begon met oudgedienden zoals Arjan Sloots, Koop Rademaker en Remco Eelsing in de basis. Tel daarbij ook nog de 38-jarige Mo Suleiman bij en een klein museum aan oude pronkstukken is compleet. Blijkbaar was Weerdinge zichzelf daarvan bewust, want na drie minuten spelen stond het al 0-1 door Sander van Hoorn. Uit een pass van Mark Geukes kon hij doorlopen op keeper Sjoerd Wolters en scoren. Daarna heeft van Hoorn weinig ballen meer goed geraakt. Gezien het doelpunt zou je denken dat de ploeg van trainer Richard Streuding voetballend op zoek zou gaan naar meer van dit soort kansen. Dat viel tegen. Het waren vooral schoten uit tweede linie. Of zou het gekomen zijn door de woorden van vrije verdediger Merrill Wakker die na tien minuten al roept “wij hoeven niet”. Dat lukt je toch geen 80 minuten Merill. Het spel was na die goal van beide kanten matig tot zeer slecht. Tel daarbij de clubgrensrechters bij op en je keek naar een wedstrijd die gelijk stond aan het niveau van een dansmarathon op tv. Kijker liepen weg en zochten de HappyHalloween kantine op. Om aan te geven hoe slecht het was: op het halve uur kreeg Westerwolde een corner te nemen. De genomen bal werd opgepikt door Milos Oluic die er aan de andere kant van het veld een vrije trap uithaalde. Er was in de 36e minuut nog een schotje van de bezoekers en Geukes kreeg nog geel van scheidsrechter Wietze de Haan, maar dat was het ook wat de eerste helft betrof. 0-1 ruststand. 

Bij het begin van de tweede helft kwam dezelfde supporter als die uit de laatste editie ongeveer naast mij staan. Ik herkende hem niet direct, maar dat kwam omdat hij toen zo’n Hawaii-shirt aan had. Dat was met de huidige temperatuur geen doen natuurlijk. Maar naarmate de tijd vorderde herkende ik hem. Hij is voor Westerwolde de verpersoonlijking van de echte clubsupporter. Alles door de club gekleurde roze bril bekijkend en alles wat de tegenstander doet of zegt afkraken in onvervalst Grunnings: plaasse, kwakdeuze, kwakkert en klootviool verlieten zijn mond. Over het allerbelabberste spel van zijn cluppie hoorde je hem niets zeggen. Meestal duurt een oprisping van een ploeg die achterstaat bij rust ongeveer een Haags kwartiertje. Dan is meestal het besef weg en kan de ploeg die op voorsprong staat rustig de wedstrijd uitspelen. Tenminste als de stand in die tijd niet veranderd. Dat gebeurde hier ook niet, maar get kwartiertje werd gewoonweg feitelijk bijna de gehele tweede helft. Niet dat Weerdinge nou kans op kans creëerden, maar het overwicht lag zeker bij de ploeg van Alex Padding. Zijn collega bracht na een kwartier ook twee nieuwe spelers. Merijn te Velde en Elroy van der West kwamen voor Geukes en Rik te Velde. Het waren wissels in de laatste linie. Meestal zijn wissels geen toegevoegde waarde. Dit keer ook niet. Net zoals de wissels bij Weerdinge aan het begin van de tweede helft. Blessures waren er debet aan, maar toch. Weerdinge is dus de bovenliggende partij en verdiende een goal om in ieder geval een punt te halen. Daarbij dachten zij in de 65e minuut een strafschop te moeten hebben. Thorben Hulsman maakte hands in de zestien, maar fakete een bal in het gezicht. De Haan haalde de trekker voor een penalty niet over. De pogingen van Weerdinge krijgen steeds meer serieuzere trekjes om tot kans genoemd te worden. Eelsing stelt Danny Pol in staat voor een schot en een klein kwartier voor tijd is de oude motoriek van Eelsing er schuld aan dat hij de vrije trap van Suleiman niet kan verzilveren. Uit die slecht weggewerkte krijgt Weerdinge een corner. Die brengt niks, maar die daarop volgde werd beloont met een starfschop. Scheids de Haan zag een overtreding van Wakker op Sloots in de vijfmeter en wees gedecideerd naar de stip. Eelsing was onverschrokken en stuurde keeper Rudy Bergman de verkeerde kant op: 1-1. Een stand waar niks op aan te merken viel. Alleen wou Weerdinge meer en Westerwolde had te veel momenten die ze besteden aan de scheids. Die liet grensrechter Richard Rijkens een tweetal keren staan en dat vond niet iedereen leuke getuige de gele kaart voor Merijn te Velde. Hoe ouder, hoe wijzer ging voor hem niet op. Zeven minuten voor tijd wisselde Streuding noodgedwongen Hulsman en kwam de 16-jarige Wilco Huls als rechtsback te spelen. Vier minuten later was het 2-1. Dat kon je Huls niet kwalijk nemen. Een crossbal zorgt er voor dat Rademaker uit Huls’ rug wegloopt en de bal voor kan geven op aanvoerder Pol. Die schiet de thuisclub naar een onberispelijke 2-1 voorsprong. Op basis van het enthousiasme en inzet valt er niets op aan te merken. Bij Westerwolde gaan dan alle seinen op rood om er eventueel nog een punt uit te slepen. De 16-jarige Julian Smid komt nog voor Joan Solano. Weerdinge heeft echter alle troeven in de hand. Tot dat ze een wel erg domme fout maken. Ter hoogte van de middenlijn krijgen zij een vrije trap. In alle waanzin om ook een goal te maken spurt Sven Middel als rechtsback!!!!! de diepte in en vraagt om de bal. In alle vermoeidheid poogde Eelsing hem te bereiken. Dit lukte niet en Westerwolde krijgt nog een mogelijkheid. De roze bril naast mij schreeuwt om een strafschop, maar de gegeven corner is de juiste beslissing. Bergman gaat mee naar voren en veroorzaakt zoveel tumult dat zijn collega Wolters de bal niet vast kreeg en de losgelaten bal door van der West werd binnengetikt: 2-2.

Er werd nog afgetrapt, maar scheids de Haan floot en kon hij het rapport van zijn leermeester Brussen alvast lezen. 

Het afwegen kon beginnen en de roze bril supporter kan dat ook rustig doen komende week als hij met de familie gaat genieten van Disneyland Parijs. Het zij je gegund. Veel plezier en stuur even een kaartje. 

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord